БИОГРАФИЈА

МИЛЕНА ПАВЛОВИЋ BARILLI, сликар и песник, рођена у Пожаревцу, 05.новембра (23.октобра по старом календару) 1909.године као једино дете у браку Пожаревљанке, Данице Павловић и италијанског композитора, музичког критичара, песника и путописца, Бруна Барилија.

Сликарско образовање је добила најпре у београдској Уметничкој школи (1922-1926), а касније је студије сликарства наставила у Минхену, на Blocherer Bosshardt,Knirr Schule и Аkademie der bildenden Kunste (1926-1928).

Најзначајнији део Милениног уметничког опуса настао је ван граница Југославије, одакле је Милена отишла у рано пролеће 1930.године.

Скоро читаву једну деценију она је својим животом и радом била везана за западно европске уметничке метрополе, Лондон, Париз и Рим, где се дружила и излагала са најистакнутијим представницима европске уметничке авангарде.

Уочи избијања II сведског рата, августа 1939. године, Милена је одпутовала за Њујорк.

У Америци Милена веома брзо стиче изузетну афирмацију.

Пленећи својом свакидашњом појавом, ерудицијом, пореклом, врсним познавањем неколико светских језика, Милена се упознаје са многим утицајним људима из света уметности,који су јој помогли да уђе у круг познатих интелектуалаца, галериста, уредника модних часописа. Њене изложбе у Њујорку и Вашинктону заокупљају пажњу ликовне публике, теоритичара уметности и јавности.

О Милениним радовима ликовни критичари пишу као о огромном пољу успомена и префињене усамњености, прожете бескарјном носталгијом и архитектуром сањарења.У текстовима је неизостављено наглашавано Миленино изузетно образовање, косполитска ширина њеног духа, брилијантна имагинација којом одишу њена платна испуњена поезијом, енигмом и фантастиком.

Поред рада на чистој уметности,Милена је у САД била ангажована и на комерцијалном дизајну, пре свега као илустратор најугледанијих америчких модних журнала и часописа за уређење ентеријера и естеријера (Vogue,Town & Country,Sharm,Glamour,Herpers Bazzar). Сарађивала је и са композитором Ђан Карлом Менотијем, за чији је балет Себастијан радила костиме (1944.године).

Преминула је у Њујорку, 6.марта 1945. године.

Урна са Милениним пепелом похрањена је 5. августа 1949. године на некатоличком гробљу у комплексу ,,Testaccio“ у Риму, где су јој касније сахрањени и родитељи, отац Бруно Barilli (1880-1952) и мајка Даница Павловић Barilli (1883-1965).

Корпа
Scroll to Top