O нама

Галерија Милене Павловић Barilli налази се у њеној родној кући у Пожаревцу. Отворена је по жељи мајке Данице 1962. године у породичној кући Павловића, познатих пожаревачких трговаца који су се ородили са српском краљевском династијом Карађорђевића.

Са жељом да се сачува успомена на њену ћерку јединицу и велику, светски познату уметницу, Даница Павловић је тог 24. јуна 1962. године поклонивши кућу граду, открила спомен плочу на којој пише: Миленин дом – њеном таленту, вредноћи и младости, мама.

Фондација Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барилли је основана да сачува сећање уз поштовање воље и жеље мајке Данице да имовину и уметничке предмете дарује српском народу и да се сва заоставштина сачува као

Свесрдну помоћ да отвори Галерију, и тако сачува Миленину сликарску ризницу, Даници је пружио Миодраг Б. Протић, сликар, уметнички критичар и тадашњи управник Музеја савремене уметности у Београду.

Пожаревац је тако добио дар да чува успомену на Милену Павловић Барили, њене слике и њен живот.

Галерија је меморијални музеј са уметничким фондом, личним предметима, библиотеком, породичном заоставштином и архивском грађом о чувеној сликарки. У њој се чува опус од близу 900 радова – 136 уља, 51 пастел, 286 темпера и акварела, 6 графика и 415 цртежа.

Стална музејска поставка је хронолошки пресек Милениних слика од 1926. до 1945. године.

Јавности су представљени и Миленини лични предмети као и сликарски прибор, породична збирка предмета примењене уметности, успомене из њеног живота, бележнице у којима су сачувани стихови записани њеном руком, на српском, италијанском, шпанском и француском.

Фондација Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барилли приређује репрезентативне изложбе у земљи и иностранству. Миленине слике су током година биле излагане у Парми, Паризу, Букурешту, Братислави, Скопљу, Риму, Бриселу, Риминију, Прагу, Брну, Бања Луци, Загребу.

Велика ретроспективна изложба дела Милене Павловић Барилли била је приређена 2009. године у Галерији Сану у Београду поводом стогодишњице њеног рођења.

Пожаревац живи са Миленом и Милена живи у Пожаревцу.

Љиљана Дабић
ДИРЕКТОР УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ – УПРАВИТЕЉ ФОНДАЦИЈЕ
Виолета Марковић
ВИШИ ВОДИЧ
Ивана Илић
РЕФЕРЕНТ ЗА ПРАВНЕ, КАДРОВСКЕ И АДМИНИСТРАТИВНЕ ПОСЛОВЕ
Виолета Томић
ВИШИ КУСТОС ГАЛЕРИЈЕ

Јелена Костић
РУКОВОДИЛАЦ ФИНАНСИЈСКО РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ПОСЛОВА

Корпа
Scroll to Top